sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneVolodimir Zelenski cere ajutorul Germaniei pentru a obține avioane de luptă. Liderul...

-

Volodimir Zelenski cere ajutorul Germaniei pentru a obține avioane de luptă. Liderul de la Kiev susține că nu va ataca Rusia

Ucraina cere ajutor Germaniei pentru a obține avioane de luptă cu care să respingă atacurile rusești. Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să susține demersurile Kievului pe lângă aliații din NATO, în acest sens. Președintele ucrainean a subliniat că nu intenționează să atace teritoriul rus, dezmințind afirmațiile apărute în documentele scurse de la Pentagon.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să sprijine eforturile mai multor aliaţi ai Kievului de a livra avioane de luptă. El a precizat că Ucraina are nevoie de acestea pentru a respinge atacurile Rusiei. Totodată, a dat asigurări Zelenski, armele primite din Occident nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul rus, după cum relatează AFP şi BBC.

„În prezent lucrăm la crearea unei coaliţii pentru avioane de luptă. Voi cere Germaniei să susţină Ucraina şi în această coaliţie”, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a susținut o conferiță de presă comună, alături de cancelarul Germaniei. Până în prezent, Berlinul a refuzat să livreze aviaone militare direct, armatei ucrainene.

„Ucraina nu atacă teritoriul rusesc. Nu avem nici timpul, nici forţa de a face acest lucru şi nu avem nici armele necesare pentru a face acest lucru. Noi pregătim o contraofensivă pentru a elibera teritoriile cucerite în mod ilegitim”, a dat asigurări liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski a ajuns la Berlin pentru ajutor

Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă seara târziu la Berlin, în Germania, subliniind pe Twitter că vizita sa va fi consacrată „unui pachet foarte important” de livrări de arme către ţara sa. De asemenea, discuțiile au vizat și politica de reconstrucție a Ucrainei după război. Deplasarea are loc pe fondul pregătirilor pentru o ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.

Cancelarul Olaf Scholz a promis că va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, anunţând că Berlinul va oferi Kievului arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Pachetul include tancuri germane avansate Leopard şi mai multe sisteme antiaeriene. Preşedintele Zelenski a punctat că noua tranşă de ajutor este „cea mai mare de la începutul agresiunii” ruse, în februarie 2022.

Germania a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de arme și echipamente militare pentru Ucraina după ce, inițial, a fost un furnizor reticient, notează BBC.

Ucraina nu dorește să atace teritoriul rus

Pe de altă parte, Rusia acuză în mod frecvent Ucraina că folosește armamentul occidental pentru a lovi teritoriul său. În plus, Washington Post a publicat un articol despre un document scurs de la serviciile secrete americane conform căruia, Zelenski ar fi propus atacarea şi ocuparea unor aşezări ruseşti de la graniță pentru a avea pârghii de negociere cu Kremlinul.

Ucraina neagă acuzațiile, subliniind că are dreptul legitim de a folosi forţa şi alte mijloace pentru a-şi elibera complet teritoriile aflate sub controlul Rusiei. Acestea includ cele patru regiuni din sud şi est, precum şi peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

„Nu atacăm teritoriul rusesc. Ne eliberăm teritoriul. Nu suntem interesaţi să atacăm Rusia. Nu avem timp pentru asta, nu avem suficientă forţă şi armament suplimentar. Ne concentrăm pe contraofensiva noastră în conformitate cu dreptul internaţional, în conformitate cu Constituţia noastră – eliberarea doar a teritoriului ucrainean”, a declarat Volodimir Zelenski.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole