joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneVolodimir Zelenski:„Pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra...

-

Volodimir Zelenski:„Pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat, luni, în discursul adresat naţiunii, că incidentele de duminică de pe aeroportul din capitala Daghestanului, Mahacikala, arată, deja pentru a doua oară în acest an că Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor.

Volodimir Zelenki face referire la revolta eşuată a mercenarilor ruşi din iunie.

„Trebuie să evaluăm cu sobrietate sistemul rusesc. Şi-au mobilizat toate forţele pentru a încerca să nu piardă ceea ce au cucerit în Ucraina, dar, în acelaşi timp, şi-au poluat teritoriul cu un asemenea nivel de ură şi degradare încât, pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor. Fie rebelii mărşăluiesc spre Moscova şi nimeni nu-i opreşte, fie verticala puterii din Daghestan se evaporă şi are loc un adevărat pogrom.

Toate acestea sunt semnale că Rusia încă mai poate rezista luptelor şi, uneori, poate creşte presiunea pe linia frontului, dar nu este capabilă să reziste în această confruntare din punct de vedere strategic”, a punctat Zelenski în mesajul transmis compatrioţilor la sfârşitul zilei.

„Din punct de vedere strategic, trebuie să fim cu toţii puternici, trebuie să fim uniţi, trebuie să facem tot posibilul şi imposibilul pentru a supravieţui, pentru a ne recăpăta oamenii şi pentru a dovedi că libertatea este cu siguranţă mai puternică decât ura şi agresiunea.

Pentru aceasta este nevoie de unitatea noastră, a întregii Europe, a Americii, a întregii lumi libere. Unitatea este cea mai eficientă şi precisă armă cu rază lungă de acţiune”, a subliniat preşedintele ucrainean.

În condiţiile în care Rusia pare în ultimele zile să încerce o intensificare a ofensivei în nordul, sudul şi estul Ucrainei, Zelenski a lăudat câteva brigăzi de luptă ucrainene care opun rezistenţă.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor care, prin asalturile lor şi prin rezistenţa lor – o rezistenţă eroică – dovedesc în practică că Ucraina este capabilă să reziste presiunii ruseşti, este capabilă să distrugă ocupanţii, este capabilă să învingă”, a transmis Zelenski.

„Brigăzile mecanizate 53 şi 110, brigada aeropurtată 79 – vă mulţumesc, băieţi, pentru Avdiivka şi Mariinka! Brigăzile de infanterie motorizată nr. 14, 32 şi 57 – vă mulţumesc pentru apărarea sectorului Kupiansk. Brigada 80-a de asalt aerian şi brigada 93-a mecanizată – vă mulţumim, soldaţi, pentru direcţia Bahmut şi pentru că aţi avansat! Brigada 33-a mecanizată – vă mulţumim pentru puterea voastră în luptele din sudul Ucrainei!”, a enumerat Zelenski.

El le-a vorbit ucrainenilor şi despre „discuţiile importante” pe care le-a avut luni cu prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

„L-am informat despre situaţia de pe linia frontului, despre acţiunile şi capacităţile noastre. Îi sunt recunoscător pentru ajutor! Pentru sistemele de apărare aeriană, pentru obuzele pentru soldaţii noştri, pentru lucrurile puternice care ne ajută să menţinem în siguranţă partea de est a Mării Negre.

Acordurile noastre cu Mark, pe care le-am discutat în timpul întâlnirii noastre de la Odesa, sunt puse în aplicare.

Este, de asemenea, foarte important faptul că Olanda a devenit prima ţară din afara G7 cu care am început o colaborare bilaterală privind garanţiile de securitate”, a reamintit Volodimir Zelenski.

Nu în ultimul rând, situaţia din Orientul Mijlociu riscă să deturneze şi să reducă atenţia şi ajutorul internaţional pentru Ucraina.

Conştient de acest fapt, Volodimir Zelenski a anunţat că a avut o reuniune cu responsabilii ucraineni pentru a stabili o strategie.

Scopul unei astfel de strategii este „de a menţine atenţia lumii asupra Ucrainei, de a menţine unitatea, care ne ajută să ne apărăm, şi de a asigura slăbirea sistemică a statului agresor”, a precizat liderul de la Kiev.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole