duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneXi Jinping a ordonat șefilor de securitate națională din China să se...

-

Xi Jinping a ordonat șefilor de securitate națională din China să se pregătească pentru scenariile „cele mai rele”

Liderul chinez Xi Jinping le-a cerut oficialilor săi de securitate națională să se gândească la cele mai rele scenarii și să se pregătească pentru „mări furtunoase”, în timp ce Partidul Comunist de guvernământ întărește eforturile de a contracara orice amenințări interne și externe percepute, potrivit CNN.

Xi Jinping se pregătește pentru cel mai rău scenariu „Complexitatea și dificultatea problemelor de securitate națională cu care ne confruntăm acum au crescut semnificativ”, a spus Xi marți la o reuniune a Comisiei de Securitate Națională a partidului, a raportat agenția de știri de stat Xinhua.

„Trebuie să aderăm la gândirea de bază și la cel mai rău senariu și să ne pregătim să trecem prin testele majore de vânturi puternice și valuri agitate și chiar mări periculoase și furtunoase”, a adăugat el.

Cele mai recente instrucțiuni severe de la Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii, vin în timp ce Beijingul se confruntă cu o serie de provocări, de la o economie aflată în dificultate până la ceea ce vede ca fiind un mediu internațional din ce în ce mai ostil.

În fața a ceea ce el a numit o situație „complexă și gravă”, Xi a spus că China trebuie să accelereze modernizarea sistemului și capacitățile sale naționale de securitate, concentrându-se pe a le face mai eficiente în „lupta reală și utilizarea practică”.

El a cerut, de asemenea, Chinei să continue construirea unui sistem de monitorizare și avertizare timpurie a riscurilor de securitate națională, să îmbunătățească educația în materie de securitate națională și să îmbunătățească gestionarea securității datelor și a inteligenței artificiale.

De când a venit la putere în urmă cu un deceniu, Xi a făcut din securitatea națională o paradigmă cheie care pătrunde în toate aspectele guvernării Chinei, spun experții.

El a extins conceptul de securitate națională pentru a acoperi totul, de la politică, economie, apărare, cultură și ecologie până la spațiul cibernetic. Se extinde de la adâncimea mării și regiunile polare până la spațiu, precum și big data și inteligența artificială.

Sub noțiunea lui Xi de „securitate națională cuprinzătoare”, China a introdus o serie de legislații pentru a se proteja împotriva amenințărilor percepute, inclusiv legi privind combaterea terorismului, contraspionaj, securitate cibernetică, organizații străine neguvernamentale, informații naționale și securitate a datelor.

Cel mai recent, a lărgit domeniul de aplicare a legii sale deja extinse de contraspionaj de la acoperirea secretelor de stat și a informațiilor la orice „documente, date, materiale sau articole legate de securitatea și interesele naționale”.

„Totul în Republica Populară Chineză a lui Xi este securitate națională și se concentrează din ce în ce mai mult pe o mai bună coordonare a securității și dezvoltării, cu partea de securitate învingând partea economică, se pare”, a scris Bill Bishop, un observator de multă vreme în China, în buletinul informativ Sinocism , referindu-se la China cu numele său oficial, Republica Populară Chineză.

În Hong Kong, Beijingul a impus o lege cuprinzătoare de securitate națională pentru a înlătura disidența după ce proteste uriașe pentru democrație au răscolit orașul.

Percepția că securitatea a înlocuit creșterea economică ca prioritate de vârf a Beijingului este agravată de multiplele raiduri recente asupra companiilor străine, inclusiv a companiei americane de consultanță Bain & Company și a companiei de due diligence Mintz Group.

Raidurile au speriat afacerile internaționale, într-un moment în care guvernul chinez încearcă să atragă investițiile străine pentru a ajuta la relansarea unei economii în încetinire, împiedicată de trei ani de restricții zero-Covid.

În martie, autoritățile chineze au reținut un angajat japonez al Astellas Pharma din Beijing pentru presupus spionaj – al 17-lea cetățean japonez care a fost reținut în China de la introducerea legii contraspionajului în 2014.

La întâlnirea de marți, Xi a spus că China trebuie să modeleze în mod proactiv un „mediu extern securizat” pentru a menține mai bine securitatea „deschiderii” țării și pentru a „promova integrarea profundă a dezvoltării și securității”.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole