joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneXi Jinping și Vladimir Putin se întâlnesc la Forumul Belt and Road:...

-

Xi Jinping și Vladimir Putin se întâlnesc la Forumul Belt and Road: Ambii lideri contestă supremația SUA

Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping în China săptămâna viitoare, în încercarea de a aprofunda un parteneriat creat între cei mai mari competitori strategici ai Statelor Unite.

Vizita lui Vladimir Putin în China va fi prima sa călătorie în afara fostei Uniuni Sovietice de când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui. El va participa la Forumul Belt and Road de la Beijing în perioada 17-18 octombrie.

China și Rusia au făcut un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul. Cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina. Declanșând cel mai mortal război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Xi Jinping, un „dictator” și Vladimir Putin, un „ucigaș”, se întâlnesc în China

Întâlnirea dintre cei doi lideri vine și în contextul în care SUA consideră China cel mai mare competitor al său. Iar Rusia este considerată drept o amenințare. În timp ce Joe Biden susține că acest secol va fi definit de o competiție între democrații și autocrații.

Președintele SUA, Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping ca fiind un „dictator” și despre Vladimir Putin a spus că este un „ucigaș”.

Putin și Xi împărtășesc o viziune largă asupra lumii, care vede Occidentul ca fiind decadent și în declin. Ambii lideri contestă supremația SUA. În ceea ce privește războiul din Ucraina, SUA a avertizat China să nu-i furnizeze arme lui Putin. În timp ce Rusia, o economie de două trilioane de dolari, se luptă cu forțele ucrainene susținute de SUA și UE.

Dar Xi, care conduce o economie de 18 trilioane de dolari, trebuie să echilibreze legăturile personale strânse cu Putin. Pentru că nu ar fi indicat să se pună cu o economie de 27 de trilioane de dolari a Statelor Unite. Încă cea mai puternică putere militară din lume și cea mai bogată.

„Vladimir Putin este cu siguranță oaspete de onoare”

Directorul Centrului Carnegie Russia Eurasia, Alexander Gabuev, a spus că este puțin probabil ca toate înțelegerile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin să fie făcute publice.

„Putin este cu siguranță oaspete de onoare”, a spus Gabuev, adăugând că se va discuta despre cooperarea militară și nucleară.

„În același timp, cred că China nu este interesată să semneze acorduri suplimentare. Cel puțin în public”, mai spune Alexander Gabuev.

Șefii giganților energetici ruși Gazprom și Rosneft, Alexei Miller și Igor Sechin, se vor alătura lui Putin în timpul vizitei sale.

Rusia vrea să încheie un acord pentru a vinde mai mult gaz natural Chinei. Şi intenționează să construiască conducta Power of Siberia-2, care ar traversa Mongolia.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole