duminică, iunie 23, 2024
AcasăEconomicBanca Centrală a Rusiei: Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol...

-

Banca Centrală a Rusiei: Veniturile principalilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în perioada ianuarie-septembrie 2023

Veniturile realizate de cei mai mari producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41% în primele nouă luni din 2023, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat joi de Banca Centrală a Rusiei, pe fondul declinului exporturilor şi al preţurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Preţul ţiţeiului rusesc (Urals) a scăzut în perioada ianuarie-septembrie 2023 cu 26%, în medie, în timp ce exporturile prin reţeaua de conducte a Transneft a înregistrat un declin de 8% comparativ cu primele nouă luni din 2022, a precizat Banca Rusiei.
Restricţiile internaţionale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, aplicat de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.
Producătorii ruşi de petrol au redirecţionat exporturile spre China şi India, ceea ce a creat dificultăţi legate de plată. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că India vrea să plătească ţiţeiul rusesc în rupii, iar Banca Centrală a Rusiei le-a cerut exportatorilor să nu accepte această valută. Ca soluţie temporară, importurile de petrol au fost plătite cu o combinaţie de yuani chinezeşti, dolari Hong Kong şi dirham UAE, adaugă sursele.
Dar Moscova a făcut faţă presiunilor mai bine decât se aşteptau analiştii. Ministerul de Finanţe din Rusia se aşteaptă acum la un deficit bugetar de aproximativ 1% din PIB în 2023, faţă de un nivel de 2% din PIB previzionat anterior.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole