sâmbătă, decembrie 7, 2024
AcasăExterneCum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post...

-

Cum evaluează SUA riscul unui atac nuclear rus în noua realitate post START (experti)

De la declansarea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, SUA a raspuns constantelor amenintari nucleare ale presedintelui Vladimir Putin cu urmatoarea fraza: „Nu observam un pericol iminent de atac nuclear”, scrie EFE, citata de Agerpres.

Moderatia americanilor contrasteaza cu abordarea de tipul „totul sau nimic” a Kremlinului si se bazeaza, potrivit expertilor consultati de EFE, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete si pe studiul pe teren cu ajutorul satelitilor.

Dar odata cu aparenta naruire a ultimului tratat in vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice, New START, care obliga Washingtonul si Moscova sa furnizeze informatii cu privire la numarul si amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decat sa creasca, scrie EFE.

„SUA inca au capacitati de intelligence pentru a intelege ce anume are Rusia si ce face in privinta armelor nucleare”, explica Emma Claire Foley, analist la Global Zero, grup care lupta pentru abolirea armelor atomice. Totusi, experta avertizeaza ca, pe masura ce trece timpul, aceasta respingere deliberata a transparentei va crea „tot mai mult spatiu pentru incertitudine si pentru a ne astepta la ce este mai rau”.

Cum masoara SUA riscul unui atac nuclear?

O concluzie cu privire la capacitatile Washingtonului de a evalua posibilitatea ca Rusia sa foloseasca armele nucleare se poate trage din clarificarile pe care le aduce administratia americana ori de cate ori Putin ameninta cu folosirea lor in Ucraina.

Dupa ce The New York Times a publicat in noiembrie 2022 o stire despre presupuse conversatii intre generali rusi despre utilizarea armelor atomice, John Kirby, unul dintre purtatorii de cuvant ai Casei Albe, a dat asigurari ca „nu exista semne ca Rusia se pregateste” sa foloseasca acest tip de arma.

Mesajul a fost repetat recent de un oficial al Departamentului Apararii, care a adaugat ca Statele Unite au „o varietate de modalitati de a monitoriza razboiul Rusiei in Ucraina”, dar fara a intra in mai multe detalii din „motive de securitate”.

„Daca s-ar observa ca rachetele mobile incep sa-si paraseasca bazele sau ca bombardierele efectueaza mai multe zboruri decat in mod normal, acesta ar fi un semn ca rusii se pregatesc sa atace”, clarifica, la randul sau, fostul sef al Oficiului pentru Politici de Verificare si de Securitate din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Tariq Rauf.

Rauf a explicat ca, in prezent, chiar si populatia civila poate sa cunoasca pozitia si stadiul silozurilor, rachetelor si sistemelor de lansare rusesti prin intermediul imaginilor inregistrate de satelitii comerciali.

Asadar, atat timp cat fortele nucleare ale Kremlinului raman la acelasi nivel de alerta si SUA nu observa nicio deplasare a rachetelor, Washingtonul va continua sa spuna ca este ingrijorat, dar nu vede niciun indiciu al unui atac iminent, adauga el.

O chestiune de retorica

Pozitia rachetelor si deplasarea bombardierelor nu sunt singurele aspecte care ofera autoritatilor americane o idee despre riscul nuclear din Ucraina. Si retorica este importanta.

Potrivit lui Daryl Kimball, directorul executiv al Asociatiei pentru Controlul Armelor (ACA), cand a aparut informatia despre generalii rusi care discutau despre posibilitatea utilizarii armelor atomice, multi din administratia SUA si-au schimbat evaluarea privind riscul unui atac nuclear.

„De atunci, a existat o respingere semnificativa la nivel diplomatic a amenintarilor nucleare ale lui Putin, nu numai de catre SUA, ci si de catre oficiali chinezi si din partea (presedintelui Chinei) insusi Xi Jingping”, spune expertul, pana intr-acolo incat chiar Putin a negat in decembrie 2022 ca ar intentiona sa le foloseasca.

Pentru Kimball, posibilitatea ca Noul START sa nu mai functioneze – pentru moment Rusia doar si-a anulat participarea la regimul de verificare, dar va continua sa respecte limitele impuse in privinta ogivelor nucleare – nu genereaza neaparat o amenintare de utilizare, ci mai degraba face sa nu mai existe constrangeri in privinta arsenalelor celor doua puteri nucleare.

Acest lucru ar creste riscul unor erori de calcul in cazul unui accident sau daca Rusia decide sa dea un atac nuclear limitat asupra Ucrainei, daca se confrunta cu perspectiva infrangerii.

Un viitor incert

Pentru cei trei experti, suspendarea Rusiei din Noul START indeparteaza si mai mult posibilitatea ca SUA si Rusia sa se puna de acord asupra elaborarii unui nou tratat care sa inlocuiasca actualul acord, care oricum expira in 2026.

Kimball spune ca a purtat discutii cu oficiali „foarte inalti” din administratia presedintelui american Joe Biden, care sunt foarte hotarati sa readuca Rusia in Noul START si sa negocieze limitele arsenalelor nucleare.

Dar instabilitatea politica din Statele Unite si caracterul imprevizibil al razboiului din Ucraina fac dificila elaborarea unui acord formal.

Cei trei experti cred insa ca s-ar putea ajunge la compromisuri informale intre lideri care sa le permita sa mentina in continuare o fereastra minima pentru detensionare.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole