vineri, mai 24, 2024
AcasăTehnologieDaniel Băluță își va redepune candidatura la alegerile pentru Primăria Sectorului 4,...

-

Daniel Băluță își va redepune candidatura la alegerile pentru Primăria Sectorului 4, întrucât PSD și PNL vor denunța primul protocol de alianță astfel încât să poată merge cu candidați separați la Primăria Capitalei și candidați comuni la sectoare.

Daniel Băluță își va redepune candidatura la alegerile pentru Primăria Sectorului 4, întrucât PSD și PNL vor denunța primul protocol de alianță astfel încât să poată merge cu candidați separați la Primăria Capitalei și candidați comuni la sectoare.

PSD au decis să îl retragă pe Cătălin Cîrstoiu și să meargă pe candidaturi separate la Primăria Capitalei, dar la alegerile pentru primăriile de sector intenționează să participe tot cu candidați comuni. Schimbarea de strategie naște provocări juridice, mai ales că până la 30 aprilie, termenul-limită de înscriere la Biroul Electoral, mai sunt doar câteva zile.

Un scenariu puțin probabil, candidatură forțată și la Capitală

Când au decis să meargă pe varianta candidaților comuni atât la Capitală, cât și la Sectoare, PSD și PNL au depus la Biroul Electoral Central un protocol de înființare a unei alianțe electorale locale. Între timp, în baza acestui protocol s-a înscris în cursă Daniel Băluță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 4, relatează Stiripesurse.ro, care a trecut în revistă opțiunile pe care le au la dispoziție cele două partide.

Hotărârea nr. 55 din 2024 a BEC stabilește că, odată admis, protocolul de constituire a unei alianțe nu mai poate fi modificat și nici desființat parțial. Altfel spus, el trebuie desființat total, ceea ce înseamnă că PSD și PNL trebuie să își desființeze alianța și la nivelul sectoarelor dacă vor să renunțe la candidatura comună la Capitală.

Totodată, OUG nr. 21 din 2024 (legislație primară) stabilește că „acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”.

La rândul ei, HG nr. 199 din 2024 prevede că acordul de desființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”. Dacă ne raportăm la această hotărâre, termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL a expirat.

Totuși, BEC a emis o hotărâre prin care contrazice HG 199/2024. Hotărârea nr. 54/2024 a BEC stabilește data de 26 aprilie ca termen până la care poate fi denunțată o alianță electorală, ceea ce înseamnă că PSD și PNL încă pot să renunțe la alianța din București.

Dacă ne raportăm la HG 199/2024, PSD și PNL ar fi obligate să aibă candidat comun la Primăria Capitalei, un scenariu greu de susținut din punct de vedere legal.

Pe de altă parte, și HG 199/2024, și Hotărârea BEC 54/2024 respectă legislația primară, în speță OUG 21/2024. Ar fi greu de susținut că PSD și PNL nu mai sunt în termen pentru denunțarea alianței.

O alianță nouă și redepunerea candidaturilor deja depuse, cel mai probabil scenariu

În cazul în care calendarul stabilit de BEC are prioritate față de HG, PSD și PNL încă mai pot să denunțe protocolul alianței, care prevede candidaturi comune și la Capitală, și la sectoare.

Mai departe, dacă vor dori în continuare să meargă cu candidați comuni la sectoare, PSD și PNL vor trebui să înregistreze la BEC alte protocoale de alianță. Termenul-limită expiră joi, 25 aprilie.

Într-un astfel de scenariu, candidatura lui Daniel Băluță la Sectorul 4 ar deveni nulă, iar social-democratul ar trebui să își redepună dosarul până cel târziu pe 30 aprilie.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole