luni, iulie 22, 2024
AcasăExterneJoe Biden a reacționat după ce rușii au doborât o dronă în...

-

Joe Biden a reacționat după ce rușii au doborât o dronă în Marea Neagră. Tensiunea devine tot mai mare în zonă

Informația legată de doborârea dronei americane, în spațiul internațional al Mării Negre, de către două avioane ruse, a ajuns la președintele SUA, Joe Biden.

Președintele american Joe Biden a fost informat, marți, dimineață, despre incident, de către consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit coordonatorului de comunicare al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Amiralul Kirby a declarat că în zona Mării Negre au mai existat și alte incidente provocate de avioanele rusești, nefiind un lucru ”neobișnuit” ca echipamentele americane de supraveghere să fie ținta avioanelor rusești.

Kirby a mai spus că episodul de marți a fost unic de acest fel, prin agresiunea de care au dat dovadă piloții ruși care au executat manevre ”nesigure, neprofesioniste și nechibzuite”.

Dronă americană doborâtă în Marea Neagră

Un echipament de supraveghere de tipul MQ-9 a fost doborât de două avioane rusești, care au efectuat manevre periculoase. Unul dinrte avioane ar fi lovit elicea dronei, în timp ce un altul ar fi deversat intenționat combustibil pe echipamentul american.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre, încă de dinainte de începerea războiului, folosind dronele de spionaj pentru a monitoriza zona. Informațiile obținute legate de mișcarea trupelor rusești sunt apoi, cel mai probabil, folosite pentru sprijinirea armatei ucrainene, în loviturile pe care aceasta le aplică armatei ruse.

Dronele Reaper pot zbura la o înălțime de până la 15.000 de metri, potrivit Forțelor Aeriene, și dispun de senzori și capacități pentru a colecta informații și a efectua recunoașteri pentru perioade îndelungate de timp, ceea ce le face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și în Marea Neagră.

Informația a fost oferite de Forțele Aeriene

Comandamentul SUA în Europa a anunțat că incidentul a avut loc marți.

”La aproximativ 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, determinând forțele americane să fie nevoite să aducă MQ-9 la sol în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil pe și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, a declarat în comunicat generalul James B.Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, informează CNN.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole