duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateJurnaliștii de la „România, te iubesc!” și „Recorder” vin la Astra Film...

-

Jurnaliștii de la „România, te iubesc!” și „Recorder” vin la Astra Film Festival

Programul Focus/Investigații continuă și anul acesta la Astra Film Festival cu trei anchete de excepție, marca „România, te iubesc!” și „Recorder”, realizate de jurnaliști redutabili. Cosmin Savu și Paul Angelescu (România, te iubesc!) și Isabela Pop (Recorder) vor fi la Sibiu sâmbătă, 21 octombrie, pentru a-și prezenta pe marele ecran unele dintre investigațiile cu mare ecou în opinia publică, despre rețele de spălare de bani, programe guvernamentale de investiții, care „rezolvă” mai degrabă afacerile membrilor de partid și amestecul inconfundabil de corupție și incompetență care face posibilă pierderea unor sume uriașe din bugetul de stat. Fiecare proiecție va fi urmată de dialoguri cu publicul la care vor participa, alături de autori, jurnaliști apreciați precum Florin Negruțiu (Digi 24 și Republica), Traian Deleanu (Turnul Sfatului), Răzvan Chiruță (PressHub) și Cristian Delcea (Recorder).


„Rețeaua Albanezu`”. Sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 12:00, publicul Astra Film Festival este așteptat la Sala Cine Gold 6 (Mall Promenada) pentru a urmări filmul „Rețeaua Albanezu`”, de Cosmin Savu (România, te iubesc!), 45 de minute, în care este dezvăluită metoda prin care o bandă care a profitat de slăbiciunea statului român și de complicitatea unor funcționari publici de rang înalt a sustras milioane de euro din TVA, nu și-a plătit taxele și impozitele, a „spălat” bani negri proveniți din infracțiuni sau a păcălit pur și simplu firme de leasing, bănci, companii private. O concluzie amară: de multe ori, politicienii sunt interfața criminalității economice și profită de statutul lor pentru a se proteja și a beneficia de impunitate. La discuția de după proiecție se va alătura Florin Negruțiu (Digi 24) și va fi moderată de Răzvan Chiruță, redactor-șef PressHub.

„Reciclarea la români. Haos, corupție și incompetență”. De la ora 14:00, la Sala Thalia va fi proiectată investigația jurnalistică „Reciclarea la români. Haos, corupție și incompetență”, de Isabela Pop (Recorder), în care se demonstrează că, în acest domeniu atât de important pentru societatea prezentă și viitoare, se manifestă un amestec de corupție și de incompetență pe care nimeni nu se mai chinuie să-l ascundă și nici n-ar prea avea cum. Când ți se cere să reciclezi 50% din gunoiul pe care îl produci, iar tu raportezi 11 procente, cină mai stă să întrebe dacă cifrele rușinoase pe care le prezinți sunt sau nu reale?, este una dintre întrebările care se nasc după ce vezi acest film. De altfel, după proiecție, care durează 34 de minute, vor fi multe întrebări, la care vor răspunde jurnaliștii de la Recorder Isabela Pop și Cristian Delcea și activistul de mediu Szakács István. Discuția va fi moderată de jurnalistul Traian Deleanu (Turnul sfatului).

„Țara lui lasă-mă să te las”. Filmul lui Paul Angelescu (Pro TV) durează 41 de minute și va fi prezentat de la ora 16:00, Sala Cine Gold 6, Promenada Mall. Investigația, realizată în stilul inconfundabil al emisiunii România, te iubesc!, ia la bani mărunți uriașul program de investiții „Anghel Saligny”, prin care mii de comunități din toată țara ar urma să între, totuși, în secolul XXI la nivel de utilități (apă, asfalt, canalizare, gaz). Într-unul din aceste locuri, firma unui primar face rețele de apă și canalizare, dar la robinetele oamenilor curge apă galbenă. Discuția de după proiecție va fi moderată de Răzvan Chiruță (PressHub).

Programul Focus/investigații completează cu un gen înrudit paleta de conținut audiovizual prezentat la festival și, în același timp, creează spațiu de dezbatere marca Astra Film Festival.

Despre Astra Film Festival

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Stirea Jurnaliștii de la „România, te iubesc!” și „Recorder” vin la Astra Film Festival a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole