sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăExterneMarea Britanie transmite că munițiile cu uraniu sărăcit nu au legătură cu...

-

Marea Britanie transmite că munițiile cu uraniu sărăcit nu au legătură cu armele nucleare

Ministerul Apărării din Marea Britanie a reacționat după ce Moscova a criticat decizia de a trimite muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina. Astfel, autoritățile britanice au subliniat că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis marți, 21 martie, că obuzele perforante cu uraniu sărăcit au un risc foarte scăzut de contaminare radioactivă și nu se pune problema că ar avea componente nucleare.

Marea Britanie subliniază că uraniul sărăcit nu are nicio legătură cu armele nucleare

„Este un component standard și nu are nicio legătură cu armele nucleare. Armata britanică a folosit uraniu sărăcit pentru obuzele perforante de decenii. Rusia știe asta și încearcă în mod deliberat să dezinformeze.

Cercetări independente ale unor oameni de știință de la instituții precum Royal Society au stabilit că impactul pentru sănătatea umană și pentru mediu în urma utilizării muniției cu uraniu sărăcit este minim”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un comunicat, conform BBC.

Uraniul sărăcit este ușor radioactiv

Potrivit sursei menționate, uraniul sărăcit este ușor radioactiv, în stare solidă. Totuși, este folosit la fabricarea munițiilor care pot penetra blindatele pentru că are o densitate de aproape de două ori mai mare ca plumbul.

Un astfel de obuz poate trece prin obiectele solide, eliberând apoi vapori care se depun ulterior la sol sub formă de praf. Trebuie menționat că praful este ușor radioactiv.

Poate provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și un risc crescut de cancer
Un raport ONU din 2022 precizează că „uraniul sărăcit și alte substanțe toxice din explozibilii des folosiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și un risc crescut de cancer”.

„Toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este o problemă mai semnificativă decât posibilul impact al radioactivității sale”, este scris în raportul ONU.

Marea Britanie va trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

Amintim că Marea Britanie va include obuze perforante care conţin uraniu sărăcit în pachetul celor 14 tancuri Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, potrivit informațiilor transmise luni de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Totuși, decizia a fost criticată atât de președintele Vladimir Putin, care a spus că Rusia „va răspunde corespunzător”, cât și de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a spus că „încă un pas a fost făcut” către o „coliziune nucleară” între Federația Rusă și Occident.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole