luni, aprilie 29, 2024
AcasăActualitateMicile insecte ce au pus stăpânire pe Sibiu. Autoritățile se fac că...

-

Micile insecte ce au pus stăpânire pe Sibiu. Autoritățile se fac că nu văd

Acum șase luni de zile, în Consiliul Local Sibiu, venea dr. biolog Cristina Moise să avertizeze asupra pericolului înmulțirii necontrolate a ploșniței dantelate a stejarului. La invitația lui Mihai Balaban, dr. biolog Moise a vorbit despre nevoia de cercetare și intervenție în cazul acestei specii invazive. Mihai Balaban a inițiat dezbaterea publică pe această temă în calitate de membru SAMRO (Societatea Academică de Management din România) și membru ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Sibiu. Primarul Astrid Fodor a spus că se va gândi, consilierii locali, la fel.


Apoi totul a fost dat uitării pe motiv că a venit iarna, iar contra dr. biolog Cristina Moise, niște români cu diplome în domeniu au pornit criticile. Ei spuneau că Moise aberează și insecta nu este un pericol. Iată că primăvara foarte caldă a anului 2024 ne arată că apelul dr. Cristina Moise a fost corect. Din păcate dăm jos de pe noi zi de zi ploșnițele dantelate ale stejarului. Unii spun că sunt și pișcați sau fac reacții alergice. Primăria Sibiu dă comunicat că ei au programul lor anti-insecte, generalist. Altfel spus, fără eficiență.

Precum în procesele cu vrăjitoare de la 1600, după apariția publică în fața Consiliului Local Sibiu, anul trecut, a dr. biolog sibian Cristina Moise s-au găsit niște binevoitori cu diplome în domeniu, dar care nu au mai ieșit pe teren decât pentru a încasa salariul, să o acuze de vrute și nevrute. Într-un domeniu al bărbaților, un biolog femeie nu este bine văzut. Mai ales când lucrează cu studenți și masteranzi multe zile lumină pe teren pentru a identifica și cerceta invazia ploșniței dantelate a stejarului.

Confuzia publică și în media

Din păcate, adesea opinia publică și cu ajutorul unor ziariști nedocumentați, face o confuzie între ploșnița dantelată a stejarului și tigrul platanului. Ambele insecte fac parte din aceeași familie, dar cu carcateristici diferite. Ori invazia de la Sibiu depistată prima dată în 2021 și care a luat proporții colosale de anul trecut, este datorată ploșniței dantelate a stejarului.

Această insectă provine din America de Nord, dar a fost introdusă accidental în Europa unde a găsit un teren propice de reproducere rapidă. În România primele au fost depistate în zona de vest a țării, la Arad în anul 2015. În Sibiu, în anul 2021. Ritmul lor de înmulțire este incredibil și astăzi le simțim peste tot prin oraș.

Deși o insectă specifică zonelor cu stejari, aceasta a invadat toate pădurile județului de foioase, dar și orașele și satele. Conform Direcției Silvice Sibiu din cele 10.498 de hectare de pădure monitorizate în anul 2023 din tot județul, 95,28% erau infestate de această insectă.

Dr. biolog Cristina Moise și studenții săi au monitorizat în ultimii 2 ani evoluția insectei în mai multe puncte din oraș

Insecta care se reproduce extrem de repede

Primele cazuri semnalate la Sibiu în anul 2021, au devenit enervante prin puzderia de insecte mici apărute în vara anului 2023. Deși semnalată public problema de dr. biolog Cristina Moise, Primăria Sibiu nu a făcut nimic special pentru combaterea acesteia. Doar a făcut acțiunile periodice de dezinsecție generală.

Doar că în anul 2022, biologul sibian a constatat că femelele de ploșniță dantelată a stejarului depuneau pe dosul frunzelor fiecare câte 15-120 de ouă. Și asta de 3 ori în anul 2022. La fel și în anul 2023. Iar anul 2024, datorită temperaturilor ridicate deja din martie pot duce la apariția a patru generații în acest an.

Deja explozia numerică a insectei este evidentă pentru toți sibienii, nu doar din oraș, ci din tot județul. Fie că ești la școală, pe stradă, în parc, la muncă te trezești în cap, pe haine, pe piele cu aceste insecte. Unii spun că sunt inofensive pentru om. Ele distrug stejarii. În realitate, mai mulți sibieni sunt enervați de aceste insecte, iar unii au raportat chiar pișcături sau reacții alergice.

Ce ne așteaptă?

Dr. biolog Cristina Moise a prezenta și o lucrare științifică referitor la studiul acestei insecte invazive. Una din principalele concluzii este că încălzirea globală ajută reproducerea masivă a insectei:

„Schimbările climatice par să aibă o corelație foarte puternică cu apariția și creșterea rapidă a OLB (ploșnița dantelată a stejarului) în Sibiu și în Europa. În cadrul invaziei actuale din Sibiu, un pas crucial a fost identificarea și monitorizarea acestei specii, înțelegerea comportamentului dăunătorului și contribuția la luarea deciziilor bazate pe cercetările științifice pentru a controla și limita atacul în ecosistemele forestiere din județul Sibiu. În timpul studiului de doi ani desfășurat în Sibiu, s-au colectat informații despre abundența populației și despre condițiile de mediu din zonă, precum și despre identificarea factorilor care influențează dezvoltarea și reproducerea populațiilor invazive de OLB.”

„În următorii ani atacul speciei invazive C. arcuata (Say, 1832), în județul Sibiu constituie o problemă majoră pentru dezvoltarea arboretelor de stejar și gorun, ceea ce va duce la deterioararea frunzelor foarte devreme, la începutul sezonului de vegetație.” concluzionează dr. biolog Cristina Moise.

Sibienii, însă, au o concluzie, ce-i drept neștiințifică: milioanele de insecte le afectează viața și devin enervante când le găsești pe tot corpul, pe mașini, case, arbori etc. Doar pentru cei din Primăria Sibiu ele nu se văd și nu contează pentru că sunt considerate insecte care se hrănesc cu seva frunzelor și nu afectează omul.

Stirea Micile insecte ce au pus stăpânire pe Sibiu. Autoritățile se fac că nu văd a aparut pe Sibiu Independent.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole