Singura în Top 50 Pizza Europa din România, urcă pe locul 46 în 2025

Singura în Top 50 Pizza Europa din România, urcă pe locul 46 în 2025 Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Într-o realizare remarcabilă pentru gastronomia românească, pizzeria Zano din Iași a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, ocupând poziția 46 în prestigiosul clasament „50 Top Pizza Europe” publicat la Madrid pe 4 iunie. Aceasta este singura pizzerie din România inclusă în clasament, urcând trei locuri față de anul trecut, când s-a clasat pe locul 49.

Zano a fost fondată de Giovanni Santarpia, un maestru pizzaiolo cu renume din Italia, și de Alex Gafițianu, un tânăr absolvent de psihologie de la University College London. Încă de la început, pizzeria a mizat pe rețetele tradiționale napolitane, care i-au adus recunoașterea internațională.

Succesul ca Fundament al Îmbunătățirii Continue

Pentru Alex Gafițianu, recunoașterea de anul trecut a constituit nu doar o provocare, ci și un impuls de a se autodepăși. „Am înțeles că succesul nu se măsoară doar în gust, ci și în consistență, în calitatea fiecărui detaliu și în felul în care îți tratezi echipa și clienții. Ne-am propus să devenim și mai buni, mai exigenți, și mai atenți cu ceea ce dorim să oferim”, a declarat el.

Giovanni Santarpia, maestrul din spatele rețetelor autentice, subliniază importanța întoarcerii la esențe, la acea mâncare simplă, dar cu impact emoțional profund. „Pentru mine, acest proiect a fost o întoarcere la esențe, la acea mâncare simplă, dar profundă, care îți aduce aminte de casă, de copilărie, de Italia. Faptul că am reușit să transmitem această emoție aici, în România, în Iași, și să fim recunoscuți la nivel european, înseamnă enorm pentru noi”, a spus Giovanni Santarpia.

Originalitate și Tradiție într-un Singur Loc

Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni pizzaioli din Florența și din întregul Italy, Giovanni Santarpia a adus la Zano o abordare unică a pizzei, folosind un aluat pufos cu o crustă bine definită și toppinguri clasice reinterpretate modern. Această combinație de tradiție și inovație a fost apreciată și de juriul „50 Top Pizza”, care ia în considerare calitatea pizzei, serviciul oferit, atmosfera și meniul în clasificarea sa.

La ediția din acest an, titlul de cea mai bună pizzerie din Europa a fost câștigat de Napoli on the Road, din Londra, Regatul Unit.

Performanța pizzeriei Zano nu este doar o dovadă a standardelor ridicate de calitate pe care fondatorii și le-au impus, ci și o sursă de mândrie pentru gastronomia românească, punând Iașiul pe harta destinațiilor care merită vizitate de iubitorii de pizza din întreaga lume.

(Sursă foto: Zano pe Facebook)


Andrei Lupu

Andrei Lupu are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Sibiu. Născut în cartierul Trei Stejari, Andrei este un observator atent al vieții din orașul vechi și un narator pasionat al comunității sibiene. Cu o formare în Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Lucian Blaga”, el îmbină rigurozitatea presei cu o sensibilitate locală autentică. Fie că acoperă un festival, o decizie din Consiliul Local sau o poveste din cartierele uitate, Andrei aduce știrile orașului cu echilibru, claritate și respect față de cititori.