sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăExternePutin nu ține cont de mandatul de arestare emis de CPI. Unde...

-

Putin nu ține cont de mandatul de arestare emis de CPI. Unde urmează să călătorească liderul de la Kremlin

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, iar acesta riscă să fie prins dacă va merge în anumite țări. Cu toate astea, omologul său turc a anunțat că sunt șanse mari ca liderul de la Kremlin să vină în Turcia.

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Vladimir Putin, ar putea vizita Turcia pe 27 aprilie pentru inaugurarea primei centrale nucleare din țară, construită de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom. În ciuda faptului că a fost emis un mandat de arestare împotriva lui, liderul de la Kremlin a luat în considerare mai multe vizite internaționale.

„Domnul Putin ar putea veni în Turcia pe 27 aprilie pentru ceremonia de inaugurare. Sau am putea participa la ceremonie online”, a declarat Erdogan la postul privat de televiziune ATV, citat de Reuters.

De curând, și un deputat rus l-a sfătuit pe Putin să profite de tragedia din Turcia și să pună mâna pe Istanbul.

Putin

Mandat de arestare împotriva lui Putin

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război prin deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina. Decizia obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va ajunge în țara lor.

„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus a fi responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și transfer ilegal al populației (copiilor) din teritoriile ocupate ale Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ocupat al Ucrainei cel puțin din 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele de mai sus”, se arată în comunicatul transmis de Curtea Penală Internațională.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi fost preşedinte al ţării, Dmitri Medvedev, a declarat că toate țările care vor ține cont de mandatul CPI vor intra în război împotriva Rusiei. Și preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) – care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole