joi, mai 2, 2024
AcasăEconomicRomânia voucherelor – încă 250 de lei pentru mâncare, dar și bani...

-

România voucherelor – încă 250 de lei pentru mâncare, dar și bani pentru energie

Românii vulnerabili au primit deja cea mai nouă tranșă din spatele vouchere sociale, supranumite și tichetele de masă de la stat. Aceștia le pot utiliza doar pentru achiziția de alimente de bază și mese la restaurant sau cantină. Valoarea voucherelor este de 250 de lei.

 

Fiecare virament vine cu o reevaluare a listelor de recipienți, acesta este motivul pentru care unii români nu au mai primit banii multașteptați alții au devenit însă eligibili pentru vouchere social.

Cea mai nouă serie de vouchere a ajuns la 2,5 milioane de români, mai ales la pensionarii cu venituri sub 1500 de lei.

Cine pierde dreptul la vouchere sociale

Din păcate, fiecare virament de bani pe cardurile de vouchere sociale implică, pentru unii români, pierderea dreptului la acel ajutor, deși au venituri mici. Cele mai comune situații în care poți rămâne fără tichete de masă de la stat sunt dacă pleci din țară cu scopul de a lucra în străinătate și dacă, în urma unei sentințe dată de o hotărâre judecătorească, ajungi după gratii.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63/2022.

De pe listele de recipienți mai sunt eliminați și cei care se înscriu în stagiu militar, românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Dincolo de detaliile menționate, au dreptul să primească vouchere sociale românii care se încadrează într-una sau mai multe dintre situațiile de mai jos:
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
  • persoanele fără adăpost.
  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei.

Voucherele de energie

România a devenit țara voucherelor, asta e clar, dar nu doar românii nevoiași beneficiază de pe urma acestora, ci și magazinele care își pot crește vânzările pe baza acestora. Valoarea totală a voucherelor de energie este de 1400 de lei și se acordă în două tranșe beneficiarilor.

Vezi și Peste 800.000 de români, lăsați „cu ochii în soare” de Guvern. De ce nu au mai primit cardurile de energie

Astfel, Brico Dépôt anunță că a devinit partener al programului guvernamental Cardul de Energie, inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Clienții Brico Dépôt vor putea cumpăra, din magazinele fizice, produse pentru încălzirea locuinței cu voucherele oferite pentru subvenționarea prețului încălzirii, oferite de MIPE.

Ghid pentru cei care primesc voucherele de alimente

Situaţia I – Sunt eligibil, dar nu am primit cardul

Sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului pentru că la momentul distribuirii nu se aflau la domiciliu. Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar.

00:00
Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare.

Pentru beneficiarii nou introduși în program se eliberează noi suporturi electronice. Așadar, dacă ați devenit eligibil pe parcursul programului, veți fi adăugați pe aceste liste.

Pentru a vă asigura că nu sunteți omis, vă puteți adresa Casei Teritoriale de Pensii – respectiv Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – din județul de reședință.

Verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar MIPE nu are autoritatea să adauge sau să elimine beneficiari din liste.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Categoriile eligibile sunt următoarele:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

SITUAȚIA II – Am primit cardul, dar nu este încărcat

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.

MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

SITUAȚIA III – Am pierdut cardul/Nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

– Edenred: 021 301 33 03

– Sodexo: 021 204 46 64

– UP România: 0374 66 22 73.

SITUAȚIA IV – Nu știu de unde pot cumpăra alimente/mese calde

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici şi sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, acestea vor fi publicate pe site-ul MIPE.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole