duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneRusia a fost suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională

-

Rusia a fost suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională

Organismul de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial a decis suspendarea Rusiei, ca urmare a agresiunii sale din Ucraina. În ciuda acestei decizii, Rusia rămâne stat membru al organizației și are obligația de a pune în aplicare standardele GAFI.

Rusia, suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională. Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), un organism de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial, a suspendat vineri statutul de membru al Rusiei, afirmând că războiul purtat de Moscova în Ucraina a încălcat principiile organizației.

„Continuarea și intensificarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei contravine principiilor GAFI de promovare a securității, siguranței și integrității sistemului financiar global și angajamentului de cooperare internațională și respect reciproc pe baza căruia membrii FATF au convenit să pună în aplicare și să sprijine standardele GAFI”, a afirmat grupul cu sediul la Paris într-o declarație, potrivit Reuters.

Deși Rusia a fost suspendată, rămâne membră a organizației, notează sursa citată.

„Federația Rusă rămâne responsabilă pentru obligația sa de a pune în aplicare standardele GAFI. Rusia trebuie să continue să își îndeplinească obligațiile financiare”, a arătat GAFI.

Reprezentanții organismului de supraveghere au adăugat că vor analiza situația la fiecare dintre reuniunile plenare.

GAFI este o organizație interguvernamentală care susține lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului prin stabilirea de standarde globale și verificarea respectării acestora de către țări.

Ucraina a cerut în repetate rânduri excluderea Rusiei

Ucraina a făcut apeluri repetate la GAFI pentru a exclude complet Rusia. La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, oficialii ucraineni au intensificat apelurile către partenerii lor occidentali de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei pentru a limita capacitatea acesteia de a finanța războiul.

Săptămâna trecută Kievul a făcut un nou apel către GAFI, pentru a exclude Rusia și a o include pe lista neagră ca jurisdicție cu risc ridicat, a anunțat Ministerul ucrainean de Finanțe.

„Pe măsură ce ne apropiem de prima aniversare a războiului de agresiune brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, este timpul atât pentru reflecție, cât și pentru acțiuni”, a declarat ministrul de ucrainean Finanțe, Serhiy Marchenko, într-o declarație.

„Faptul că GAFI va desemna Rusia ca fiind de risc ridicat va sugruma capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a-și finanța războiul brutal ilegal și nejustificat și va izola sistemele noastre economice de malversațiunile rusești. Trebuie să oprim Rusia pentru a proteja nu doar Ucraina, ci întregul sistem financiar global.”

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole