sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăEconomicSURSE Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, inculpat pentru evaziune fiscală / Prejudiciul...

-

SURSE Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, inculpat pentru evaziune fiscală / Prejudiciul estimat depășește 5 milioane de euro

Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, Florin Panea, a fost inculpat pentru evaziune fiscală în formă continuată, potrivit surselor G4Media. Este vorba despre fapte din perioada 2011-2015, care se prescriu în anul 2025. Prejudiciul estimat depășește 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro).
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a publicat, vineri, un comunicat de presă în legătură cu acest dosar, fără a preciza numele inculpatului sau al firmei.
Comunicatul parchetului:
Într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor la finele anului 2022,  procurorul de caz a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul P.F., în vârstă de 53 de ani, administrator al societăţilor L, LC şi LS din mun.Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptele constând în aceea că, mod repetat și în baza aceleași rezoluții infracționale, în perioada 04.01.2011 – 04.03.2015, în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidența contabilă financiară și fiscală a celor trei societăți (705 acte materiale), un număr de 705 facturi fiscale fictive, ce reprezintă achiziții de bunuri (încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), operațiuni de achiziții care sunt fără conținut economic, respectiv sunt fictive, de la un număr de 6 societăți comerciale de pe teritoriul național (5 cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a pentru a crea o aparență de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă.
În realitate cele 705 facturi au fost înregistrate în scopul de a sustrage cele trei societăţi comerciale deţinute de inculpat de la plata taxelor datorate, prejudiciind în acest mod bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
Din probele administrate în cauză rezultă că bunurile (încălţăminte, accesorii, obiecte de marochinărie) care fac obiectul facturilor din dosar (705 de facturi emise în favoarea celor trei firme din grupul L în perioada 2011-martie 2015) au existat în realitate, ele fiind comercializate direct fie de la furnizorii
intracomunitari din Italia societății L SRL, fie din complexul comercial D.R. din mun.Bucureşti (bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă). Astfel, beneficiarul bunurilor a fost L SRL, iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăți de tip conductă
(administrate de cetăţeni români şi libanezi-complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care declarau achiziții intracomunitare de la furnizorii din Italia.
Scopul urmărit prin interpunerea societăților furnizoare de facturi (platforme de facturare) a fost acela de a beneficia societatea L SRL de TVA deductibilă.
Ulterior, bunurile achiziţionate de societatea L din spaţiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial C.D., erau valorificate prin magazinele proprii.
Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpata SC L SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv faţă de inculpaţii CI, LN, MA, ELA, MMK, PG, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.
Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asigurător pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei, astfel că în perioada 15-17.11.2023, au fost aplicate
sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu,Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de circa 48 milioane lei.
La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurilor asiguratorii reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penală, şi nu pot, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
În măsura în care datele prezentate vor impune precizări de natura celor destinate publicităţii în raport de specificul cauzei şi faza procesuală în care se află aceasta, vom comunica în consecinţă.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole