sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneCentrul-dreapta a câștigat alegerile locale în Italia. Meloni spune că este un...

-

Centrul-dreapta a câștigat alegerile locale în Italia. Meloni spune că este un nou rezultat istoric

Centrul-dreapta triumfă la al doilea tur de scrutin: câștigă din nou în Toscana, „smulge” Ancona, oraș guvernat de peste 30 de ani de administrații de centru-stânga, și se afirmă și la Brindisi. Bine și în Sicilia, unde câștigă la Catania și la Siracuza.

PD cucerește doar Vicenza și păstrează Trapani, astfel încât liderul Elly Schlein recunoaște înfrângerea clară. Mișcarea 5 Stele reflectă și nu își irosesc cuvintele pentru a comenta rezultatul la cald, scrie ANSA.

Premierul Meloni: „Felicitări primarilor, centrul-dreapta și-a confirmat puterea. Acum, stabilitate și creștere, mergem înainte cu programul de reforme”.

În final, ținând cont de rezultatele de acum două săptămâni și de votul sicilian, majoritatea se bucură de un puternic 10 la 4, în afară de Terni unde câștigă un candidat independent, deși conservator. A existat o nouă scădere a prezenței la vot, dar datele par să contrazică tabuul potrivit căruia al doilea tur de scrutin ar ajuta candidații de centru-stânga. Un vot care confirmă o lună de miere foarte lungă între Executiv și țară: un val lung care rămâne puternic la opt luni de la victoria alegerilor politice.

Rezultatele de la alegeri stânjenesc opoziția

Date locale care, însă, consolidează inevitabil activitatea Guvernului și stânjenesc opoziția, consolată doar de cucerirea orașului Vicenza. Cifre care, de altfel, relansează puternic unitatea centrului-dreapta în vederea următoarei întâlniri electorale, alegerile europene din iunie 2024 și, dimpotrivă, marchează un regres neplăcut pentru noua conducere democratică, la botezul urnelor.

Prezența la vot în scădere la ora 15:00 la scrutinele din șapte capitale de provincie și 34 de municipii: cifra este de 49,64% (1.595 secții din 1.595), în scădere față de primul tur (58,39%), informează Ministerul de Interne italian. În Sardinia, unde au votat 171 de municipalități în primul tur, prezența la vot la ora 15:00 (53 secțiuni din 171) a fost de 66,62% (68,69% la alegerile locale anterioare).

„Fără îndoială: un efect Schlein excelent”, a scris liderul Ligii, Matteo Salvini, pe Twitter, comentând alegerile locale. „Rezultate extraordinare pentru Ligă și centrul-dreapta în toată Italia, cu victorii istorice la Ancona – singura capitală regională care a votat, care a fost întotdeauna administrată de stânga – și Brindisi, triumf în Toscana cu recucerirea orașelor Massa, Pisa și Siena, în așteptarea rezultatelor primului tur în Sicilia, în care suntem foarte încrezători”. „Centrul-dreapta și Forza Italia câștigă alegerile administrative. Mișcarea noastră își confirmă poziția centrală în cadrul politic italian, de la nord la sud. Câtă satisfacție pentru Daniele Silvetti care, după 30 de ani, a smuls Ancona de la Stânga”, a scris ministrul de Externe și viceprim-ministrul Antonio Tajani, pe Twitter.

Giorgia Meloni e mulțumită

„Am obținut rezultate bune și câteva victorii, care ar putea fi definite ca fiind istorice, precum la Ancona, confirmând faptul că fortărețele nu mai există”, a afirmat premierul Giorgia Meloni într-un mesaj video, după rezultatele alegerilor administrative în care „învinge centrul-dreapta”. „Centrul-dreapta câștigă aceste alegeri administrative și își confirmă consensul în rândul italienilor, rădăcinile sale, puterea sa”, a declarat premierul Giorgia Meloni, după ce a comentat rezultatul alegerilor administrative. „Vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor care au ales să-și pună încrederea în centrul-dreapta, răsplătit pentru buna guvernare, propunerile noastre și pragmatismul nostru”.

„Este o înfrângere clară. Vântul în favoarea dreptei este încă puternic și încă există. Le mulțumim tuturor celor care au făcut eforturi, candidaților noștri, la aceste alegeri. Ei știau că va fi greu, este nevoie de timp pentru a construi un câștigător de centru-stânga. Faptul că Partidul Democrat este primul partid la votul de listă nu este o consolare”, a declarat secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein, la finalul ședinței de partid, convocată după rezultatele alegerilor administrative. „Este evident că nu poți câștiga singur. Trebuie reconstruit un teren alternativ, care să se lupte în mod credibil cu Dreapta pentru victorie. Dar responsabilitatea construirii acestui teren nu-i privește doar pe cei din PD. În capitale a mers prost, a mers mai bine în municipii medii”, a declarat secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein, la finalul ședinței de partid, convocate după rezultatele alegerilor administrative. (Traducerea: Oana Avram/Rador).

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole