luni, aprilie 29, 2024
AcasăTehnologiePrima lege privind inteligenţa artificială. Obligații pentru sistemele cu risc

-

Prima lege privind inteligenţa artificială. Obligații pentru sistemele cu risc

Bruxelles a propus pentru prima dată o lege pentru Inteligența Artificială în 2021. În 2023, popularitatea chatbotului ChatGPT a explodat pe piață. Microsoft și Google au creat chatboții Bing AI și Bard, iar Facebook, Amazon și Apple lucrează în prezent la propriile lor versiuni. Lumea s-a confruntat și cu pericolele pe care le prezintă AI care progresează cu o viteză uimitoare, de la dezinformarea online până la proliferarea videoclipurilor și imaginilor.

În premieră mondială, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat vineri reguli privind controlul asupra inteligenței artificiale, după negocieri dificile până în ultimul moment. Franţa şi Germania au insistat ca legislaţia europeană să protejeze companiile start-up specializate în AI, pentru a fi create premisele apariţiei unor viitori „lideri europeni” în acest domeniu.

În ce priveşte Inteligența Artificială generative, acelea care pot produce texte, sunete sau imagini la cerere, regulile vor fi impuse – conform textului adoptat – tuturor pentru asigurarea calităţii datelor utilizate în stabilirea algoritmilor şi pentru a verifica respectarea legislaţiei europene privind drepturile de autor. În plus, dezvoltatorii vor trebui să precizeze că sunetele, imaginile şi textele produse de AI sunt artificiale.

O serie de obligații în ceea ce privește Inteligența Artificială. 

De asemenea, sistemele considerare de „risc înalt” – respectiv cele din domenii sensibile precum infrastructurile critice, educaţia, resursele umane, ordinea publică etc. – vor fi supuse unei serii de obligaţii, cum este aceea ca maşina să fie controlată uman, să fie întocmită o documentaţie tehnică sau să fie constituit un sistem de gestionare a riscurilor.

Bruxelles a propus pentru prima dată o lege a Inteligenței Artificiale în 2021, dar a petrecut cea mai mare parte a anului trecut încercând să obțină aprobarea acesteia după ce popularitatea chatbotului ChatGPT a explodat pe piață. Microsoft și Google au creat chatboții Bing AI și Bard, iar Facebook, Amazon și Apple lucrează în prezent la propriile lor versiuni.

După ce s-au lansat controversatele generatoare de imagini Midjourney și DALL-E, n-a durat mult să apară Candy AI, menit pentru crearea unui partener virtual romantic, sau Pornx AI pentru generarea de imagini erotice pentru adulți. Parlamentul European a convenit asupra unui set de reguli în decembrie pentru respectarea confidențialității, securității, drepturilor și reputației oamenilor. Gab AI, o versiune necenzurată a lui ChatGPT, a devenit cunoscut pentru baza sa de utilizatori de extremă dreapta.

Progrese mari s-au înregistrat și în industria roboților. Din 2021, compania britanică Engineered Arts a prezentat la expoziții tech pe robotul Ameca, care poate vorbi, gesticula și reproduce expresii faciale. Boston Dynamics dezvoltă o serie de roboți dinamici extrem de mobili, inclusiv BigDog, Spot, Atlas și Handle. Din 2018, Abyss Creations a creat roboții Reall Doll ce pot fi parteneri romantici. Elon Musk a anunțat că dezvoltă robotul Optimus.

ChatGPT deja controlează civilizația umană

ChatGPT a demonstrat progresele amețitoare ale unei tehnologii de Inteligență Artificială generativă care poate produce rapid text. Alte programe generează imagini și reproduc voci audio din comenzi simple. Chatbot-ul ușor accesibil de la OpenAI poate scrie eseuri elocvente și compune poezii romantice în câteva secunde. Poate obține note mari la examene de medicină și drept.

Lumea s-a confruntat și cu pericolele pe care le prezintă AI care progresează într-o viteză uimitoare, de la dezinformarea online până la proliferarea videoclipurilor și imaginilor manipulate.

Germania a salutat acordul. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul se va concentra pe „ușurința de inovare, claritatea juridică pentru afaceri și structurile ușoare și nebirocratice necesare” atunci când implementează legea. Franța are, de asemenea, îngrijorări cu privire la drepturile de autor și AI generativă, dar un diplomat al UE a declarat că se poate menține „echilibrul corect între protejarea drepturilor de autor și secretele comerciale”.

Legile pentru Inteligența Artificială, între compromis și eșec

Dar unele țări, inclusiv Franța și Germania, au semnalat îngrijorări care au stârnit temeri că legea Inteligenței Artificiale ar eșua în ultima etapă, ducând la o nouă rundă de discuții pentru a stabili conținutul acesteia.

„Suntem foarte fericiți să anunțăm că ambasadorii au confirmat în unanimitate textul final de compromis”, a declarat președinția rotativă a UE, Belgia. Responsabilul UE pentru tehnologie, Thierry Breton, a salutat „regulile istorice, fără precedent”.

China a introdus reguli privind inteligența artificială generativă anul trecut, iar președintele SUA Joe Biden a emis un ordin executiv care reglementează tehnologia, dar legea UE este cea mai cuprinzătoare, cu reguli obligatorii privind o gamă largă de probleme, de la riscurile de securitate și hărțuire sexuală la drepturile de autor, potrivit France24.

Roboții umanoizi vor intra în „câmpul muncii”

Microsoft și OpenAI se pregătesc să aducă pe piață roboți A.I. care să facă și munca fizică în locul oamenilor. Cele două companii sunt cu ochii pe startup-ul de robotică umanoidă Figure AI. Mai exact, vor să dezvolte roboți umanoizi care pot efectua sarcini considerate nesigure pentru oameni.

Investiția planificată este estimată la aproximativ 500 de milioane de dolari, cu posibilitatea de a valoriza Figure AI la 1.9 miliarde de dolari sau mai mult. Aceasta ar fi o mișcare semnificativă pentru ambele companii, marcând un pas important în explorarea posibilităților oferite de roboți în diverse sectoare.

De asemenea, roboții pot ajuta în timpul dezastrelor naturale sau în timpul crizelor de sănătate publică. La ferme, pot împrăştia erbicidele chimice toxice sau pot scoate buruienile fără să obosească. Ei pot lucra zile întregi, pot căra produsele oricât de grele ar fi.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole