marți, aprilie 16, 2024
AcasăPoliticCoaliția PSD și PNL se iubește la centru, dar se urăște în...

-

Coaliția PSD și PNL se iubește la centru, dar se urăște în teritoriu

PSD și PNL au ajuns într-o situație bizară, în condițiile în care la centru promovează lista comună a Coaliției la europarlamentare, dar în tot mai multe județe politicienii anunță că vor face campanie doar pentru colegii de partid, nu și pentru cei din alianța electorală.

Pe 9 iunie, cele două partide ale Coaliției deja au hotărât o listă comună, electoratul celor două formațiuni votând automat și PSD, și PNL, când vor pune ștampila pe sigla alianței. În schimb, situația este dificilă la nivel de candidaturi locale.

Tonul a fost dat de Marcel Romanescu, primar al municipiului Târgu Jiu (trecut de la PNL la PSD anul trecut), care a declarat la finalul săptămânii trecute că va susține doar candidații PSD la europarlamentare, cu toate că lista pentru Parlamentul European va fi una comună, a liberalilor și a social-democraților. „Cel puțin eu, ca și candidat, ca viitor membru al PSD, voi susține doar candidații PSD la europarlamentare. Nu vorbesc de alegerile locale, pentru că acolo e clar că-i voi susține pe colegii de la județ și de la municipiu“, a afirmat Romanescu. Și liberalii din Gorj au transmis, la rândul lor, că-i vor susține doar pe colegii de partid.

Războiul pentru prețul apei

În județul Alba, social-democrații au pus tunurile pe colegii liberali. Alba este fief liberal, așa că singura șansă a PSD e să conteste puterea din județ. „În Alba, prețul apei este un lux din cauza PNL Alba! Susține PSD Alba pentru facturi mai mici la apă!“, e mesajul dintr-un material de campanie. „Tarife exorbitante la apă potabilă și canalizare“, e mesajul transmis de alt material de campanie intrat în posesia „Adevărul“. E posibil ca pe aceeași listă pentru europarlamentare să fie atât Victor Negrescu (PSD – eurodeputat și acum), cât și Mircea Hava (PNL – eurodeputat și în prezent).

Cu un anunț a venit și deputatul Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL: „Personal, voi face campanie împotriva PSD, mai ales la Bistrița. Ca deputat de Bistrița-Năsăud, voi face campanie împotriva PSD, pentru că aici noi ne batem cu Partidul Social Democrat și va fi o bătălie destul de dură, așa cum în alte locuri, în județul Olt, în Dolj, inclusiv în Sălaj, cele două partide, PNL și PSD, se vor bate“, a punctat Sighiartău, într-o declarație pentru RFI. Sighiartău, alături de șeful filialei PNL Bistrița Năsăud, a votat și împotriva listei comune PSD-PNL la europarlamentare.

Iar situația este dificilă și în alte județe, unde PSD și PNL sunt la cuțite, cum se întâmplă în Brăila, Olt sau Iași. La Brăila, liderul filialei, Alexandru Olteanu, deja a anunțat că nu poate merge în campanie umăr la umăr cu cei din PSD.

Încep probleme și în Opoziție

Primele semnale de neînțelegere apar și la nivelul Alianței Dreapta Unită. Cu toate că săptămâna trecută Cătălin Drulă, șeful USR, anunța că noua structură va avea candidați comuni la toate alegerile, situația din teren e altfel. Președintele Forța Dreptei Iași, Alexandru Kocsis, a anunțat că, în municipiul Iași, formațiunea condusă de Ludovic Orban va avea propriii candidați, nu împreună cu USR și PMP.

Articole SIMILARE

spot_img

Ultimele Articole